NL | GR | EN

Trainingsgroepen

*Voor vragen over de trainingen, neem contact op met de Commissaris Sport via sport@vitalis.org. Voor het aanmelden voor een proeftraining, neem contact op met secretaris@vitalis.org*

Atletiek kent vele disciplines. Bij Vitalis kunnen ze, met uitzondering van het snelwandelen, allemaal beoefend worden. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende trainingsgroepen:

Middellange afstandsgroep
Loopgroep Weg
Meerkampgroep

Technische Groep
Specialisatiegroepen


Middellange afstand groep (MLA)

De Middellange Afstandsgroep (MLA) is bedoeld voor lopers die zich richten op de 800 t/m 5000 meter op de baan en mogelijk langere afstanden op de weg. Bij een MLA training loop je eerst met een kleine groep in buiten de atletiekbaan, daarna doe je met de groep een warming up die focust op loopscholing en vervolgens begin je aan het hoofdprogramma. Het hoofdprogramma bestaat uit intervalprogramma’s op de baan, die je in een zogeheten ‘treintje’ loopt. In een treintje lopen andere Vitalisten die hetzelfde tempo hebben als jij, zodat je je aan elkaar kan optrekken en de programma’s makkelijker volhoudt!

De trainers van de MLA-groepen zijn Dirk en Fokie. Dirk is al jarenlang trainer bij Vitalis en geeft ook de atletiekcursussen bij de ACLO. Fokie is sinds een paar jaar trainer bij Vitalis en heeft daarvoor jarenlang talenttrainingen gegeven in regio Noord. De twee groepen trainen op dinsdag en donderdag apart van elkaar, dus neem vooral bij alle twee de groepen een keer een kijkje om erachter te komen welke groep het beste bij jou past!

Op maandag kunnen de atleten ook aansluiten bij de technische looptraining om de techniek tijdens het lopen te verbeteren.
Trainingstijden
Dinsdag 18:45
Donderdag 18:45
Zaterdag 10:00Loopgroep weg

Loopgroep Weg traint voornamelijk voor afstanden langer dan 5 kilometer. Dat maakt loopgroep weg tot een mooie groep om langeafstandsconditie op te bouwen! Atleten trainen, zoals de naam al doet vermoeden, op de weg buiten de baan. Ze lopen niet eindeloos rondjes, maar kiezen meestal voor de paadjes van het Stadspark. De trainers van de loopgroep weg, Jascha en Rianna, houden altijd rekening met het hele diverse niveau in hun groep. Dit doen ze bijvoorbeeld door afhankelijk van je looptempo te bepalen hoe vaak je het intervalprogramma loopt of door tijdens het lopen van langere stukken gedeeltelijk op te splitsen. De loopgroep weg traint op dinsdag en donderdag.
Op maandag kunnen de atleten ook aansluiten bij de technische looptraining om de techniek tijdens het lopen te verbeteren.

Trainingstijden
Dinsdag 18:45
Donderdag 18:45
Zaterdag 10:00
Meerkampgroep
De meerkampgroep bestaat uit een aantal atleten die graag gezamenlijk alle onderdelen van atletiek bij langs gaan. Elke keer wordt er onder toezicht van een atleet-trainer een apart onderdeel van de meerkamp getraind. Van verspringen tot kogelstoten en van sprint tot horden. Ieder onderdeel komt voorbij en je weet van tevoren ook welke training er komt, zodat je ook nog een keuze kunt maken uit je favoriete onderdelen.

Trainingstijden
Dinsdag 18:30
Donderdag 18:30


Specialisatiegroepen
Er zijn 3 specialisatiegroepen waar Vitalis van de partij is. Dit zijn de sprintgroep, hordengroep en hoogspringgroep. Hieronder zal een uitleg volgen van ieder van deze groepen
 
Sprint
Hier zal jij je thuis voelen als de kortere afstanden je passie is. De groep focust zich op de kortere afstanden van 60 t/m 400 meter: maximaal 1 rondje op de baan vinden sprinters ruim voldoende. Voor sprinters telt iedere honderdste van de seconde. Met veel oefening op techniek, kracht en snelheid word je telkens een beetje sneller. Je leert hier bijvoorbeeld starten uit blok en lopen met een estafettestokje. Op maandag en donderdag is Niels, de trainer van de sprintgroep, aanwezig om je te helpen je techniek te verbeteren. Na de warming-up en loopscholing is er meestal een intervalprogramma: in de zomer zijn deze vaak lekker kort en op volle snelheid en in de winter zijn ze wat langer om uithoudingsvermogen te trainen. Iedere dinsdag is er krachttraining.

Horden
Bij deze groep kan je terecht als je van de korte afstanden houdt, maar graag nog een extra uitdaging van horden erbij hebt. Je kan hier trainen voor de 100mH, 110mH of langere sprints zoals de 400mH. Widmer zal hier maandag en donderdag zijn om je te helpen je snelheid en techniek te verbeteren. Dat aanvalsbeen toch iets sneller naar beneden na de horde, die frequentie tussen de horden toch iets hoger of toch met je andere been starten in het startblok om perfect uit te komen bij de eerste horden; je leert het bij de hordenspecialisatiegroep.

Hoog
De hoogspringtraining wordt verzorgd door ervaren Vitalisten Wouter en Jelmer. Tweemaal per week leren zij je het fijne van dit prachtige onderdeel. Naast de techniek wordt ook gefocust op frequentie, explosiviteit en kracht. Alles wat jij nodig hebt om die lat zo hoog mogelijk te leggen!


Trainingstijden 
Sprint
Maandag 18:30
Dinsdag 18:45 (kracht)
Donderdag 18:30
Vrijdag 18:30 (kracht)
Zaterdag 10:00 (geen trainer aanwezig)

Horden
Maandag 19.00
Donderdag 19.00

Hoog
Dinsdag 19.00


Technische groep
Binnen de technische groep ligt de focus op de spring- en werponderdelen van de atletiek. Zo wordt er binnen deze groep ver- en hoog gesprongen. De fanatiekelingen wagen zich ook aan het hinkstap en polsstokhoogspringen. Daarnaast wordt er kogelstoten en -geslingerd en speer- en discus geworpen. Ook is binnen deze groep de mogelijkheid om te hordenlopen, van 100 meter tot 400 meter horde. In de technische groep kan je instromen op elk niveau en kan je zelf kiezen welke onderdelen je graag wilt trainen: van een kleine selectie tot (bijna) alle onderdelen als je graag wilt trainen voor de meerkamp. De spring- en werponderdelen worden getraind op maandag en woensdag en het hordenlopen op donderdag.

Trainingstijden
Maandag 18:45
Woensdag 18:45
Zaterdag 10:00